Hage, Mat

Høste av godene

Jeg rakk omtrent akkurat å få ting i jorden før Signe kom til verden i mai, og etter at hun kom har tiden min gått med til å være sammen med henne. Kjøkkenhagen har derfor blitt litt bortglemt, med en klunk med gjødsel fra bokashien en gang i blant og null luking. Men nå er det på tide å høste inn det som er der ute og gi den et siste stell før vinteren kommer, slik at den er klar for sesong.

purre
Frisk purre blir hakket opp og fryst ned. Klar til bruk!

Salat, gulrøtter, løk og grønnkål har blitt flittig høstet gjennom sommeren og potetene gikk med til en herlig potetsalat i dåpen. Verken blomkål eller brokkoli ble noe av i år, fordi det ble bare blader på begge deler. Spinaten døde, ringblomsten stortrives og knutekålen har vært favorittsnacksen den siste tiden.

Og da gjenstår purre, vårløk og rødbeter. Og enda litt mer gulrot og grønnkål da. Jeg har derfor fått disse opp av jorden og tilbredt noen av dem og puttet dem i fryseren, slik at vi kan bruke av dem utover vinteren.

Purre og vårløk er blitt hakket opp i skiver og puttet i hver sine bokser som er satt i fryseren. På denne måten er de klare til å bli brukt til matretter som for eksempel fiskesuppe og quesadillas.

Thomas liker ikke rødbeter, men jeg serverte rosa vafler her om dagen og den hemmelige ingrediensen var selvfølgelig rødbete. Og jaggu falt det i smak! Jeg har derfor skrellet, hakket opp og kokt rødbetene før de er kjørt med stavmikser til purè. Denne pureen skal jeg bruke i vafler og pannekaker gjennom vinteren, men den kan jo også brukes i smoothies eller annet. Vannet jeg koker rødbetene i har jeg også fryst ned da det kan piffe opp vannet til Signe eller noe i den duren.

vafler
Rosa vafler med sukker på. Man smaker nesten ikke rødbetene, men vaflene får en fresh farge.

Jeg lar gulroten stå enn så lenge, da det er bedre at de står i jorden enn at vi ikke rekker å få brukt dem fra kjøleskapet. Men grønnkålen er tatt inn og her har jeg delt opp bladene og tatt bort stilken slik at de kan brukes i smoothie eller grønnkållasagne, og vi har laget masse grønnkålpesto. For pesto er jo god til det meste!

Jeg luker ugresset fra kassene og når vi skal klippe plenen en siste gang før snøen kommer skal jeg dekke kassene med gresset. Jeg vet ikke om det vil ha noe betydning i forhold til gjødsling, men før vi setter i gang med å plante ut neste år skal jeg få blandet jorden med gresset.

Jeg gleder meg allerede til neste år, mest fordi vi da har ei nyskjerrig lita jente som kan stabbe rundt og «hjelpe» oss med å plante ut og å høste inn.

 

2 tanker om “Høste av godene”

 1. Hei, i siste innlegget ditt skriver du om å forberede grønnsakbedene for vinteren. Jeg har et tips, mulig du er informert fra før, men jeg tipser allikevel. Bloggen «Det grønne skafferiet» er en gave til alle som dyrker grønnsaker, det dyrkes økologisk og uten unødvendige hjelpemidler.
  Jeg har dyrket i 40 år, men finner mye nyttig ny informasjon, men også bekreftelser på egne erfaringer. Innleggene er fantastisk detaljerte og gir masse ekstra lærdom også.
  Grønn hilsen Anne i skogkanten🌻🐝💚

  Liker

  1. Hei hei! Ja, denne har du nevnt før. Har sett litt på den, men der er det nok mange tips å hente både om dyrking og å klargjøre bed før vinteren og en ny sesong derfra. Godt tips! Hva gjør du med dine bed etter endt sesong, Anne?

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s