Mat

Berry good!

«Bedre sent enn aldri» er et ordtak som passer meg godt for tiden. Ammetåka er godt etablert her og ting blir glemt i hytt og pine! Men i august høstet vi rips og bringebær til den store gullmedaljen i tillegg til at vi fikk lov til å rane pappa for all rabarbra da vi var der i slutten av juli. Og av all denne herligheten er det blir laget saft og syltetøy, hvor mesteparten er blitt fryst ned. Men vi har selvfølgelig også fått en smakebit eller to av alt sammen. Supergodt!

Enorme, søte og herlige bringebær! ❤

I juni la jeg merke til en ripsbusk som hang tung med kart rett utenfor gjerdet vårt. Den var nesten begravd av bringebærbusker og mye ugress, så da det var tid for å høste moden rips satte jeg like så godt i gang med å rydde vei frem til ripsbusken. Og jeg fant, jeg fant! Ikke har vi én ripsbusk, vi har 5! Så det ble plutselig veldig mye rips!

Og all denne ripsen sammen med bringebær og rabarbra har blitt til ulike safttyper i tillegg til at Thomas laget syltetøy av noe av bringebærene. Og enda har vi mer bringebær igjen i det villnisset som er rett utenfor gjerdet vårt! Og nå er de enorme og nesten overmoden, så det er mulig vi må høste litt mer før det er for sent.

Ripssaft med vanilje:

2 liter rips

6 dl sukker

8 dl vann

1 vaniljestang

Vask bærene før du har dem oppi en kjele sammen med vannet. La dette småkoke i ca 10 minutt. Mos bærene med feks stavmikser og sil så av væsken. Væsken has tilbake i kjelen og kokes opp med sukkeret og vaniljestangen som er delt i to og frøene er skapet ut (ha også frøene oppi kjelen). Småkok i ca 10 minutter. Ha dette så over på rene flasker.

Man tager hva man haver; Ren gulpeklut i pastasil støttet av stekespade for å sile av saften av rips.

Frisk rabarbra- og bringebærsaft

550 g rabarbra

550 g bringebær

1 l vann

300 g suker

Saften av en 1/2 lime

Skyll rabarbraen og kutt den i skiver. Ha så rabarbra og brngebær i en kjele sammen med vannet og kok opp og la det koke til rabarbraen er så mør at den har gått i oppløsning. Sil så av saften gjennom et klede, la det stå å renne en times tid så du får mest mulig saft.

Ha saften opp i kjelen igjen, gi det et lite oppkok og tilsett sukkeret og la det løse seg opp. Smak til med lime før du heller saften over på rene flasker.

Med unntak av de siste bringebærene i krattet vårt er bærsesongen over for vår del denne sesongen, men for en sesong det har vært! Fryseren er stappfull av flasker, hele bær, syltetøy og mos til Signe.

For ingenting tiner en kald kropp som smaken av sommer!

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s