Utfordringer

4- Aldri mer plastfolie

Her i huset brukes det ikke plastfolie, da vi for lenge siden har byttet det ut med bivokspapir. Bivokspapir er en genial oppfinnelse som kan brukes til nistapakka, oppbevaring av rester i kjøleskapet eller til å pakke inn for eksempel brød som skal fryses ned. De holder utrolig lenge, og om de blir slitt kan de veldig lett repareres.

bivokspapir
En god blanding av kjøpte, hjemmelagede, veganske og ikke-veganske bivokspapir.

Man får kjøpt bivokspapir på stadig flere steder nå, både med bivoks og den veganske versjonen med plantevoks. Jeg har prøvd begge deler, og begge to er fantastisk.

I skuffen på kjøkkenet har vi en god blanding av kjøpte og hjemmelagde papir i et stort utvalg av farger og mønster som lyser opp både kjøleskap og fryser.

For å lage eget bivokspapir trenger du:

30 g bivoks

1 ss jojobaolje

30 g treharpiks

Tynt bomullsstoff

Start med å kutte opp stoffet i passende stykker, for eksempel 35 x 35 cm.

Smelt bivoks og treharpiks over vannbad. Dette kan ta veldig lang tid, så smør deg med tålmodighet. Mens du venter kan du jo stryke og gjøre klart stoffbitene ved å legge ett og ett på en bakepapirkledd langpanne.

Når bivoksblandingen har smeltet helt har du oppi jojobaoljen og rører den inn. Nå kan du bruke en pensel for å smøre det utover stoffet. Vær kjapp, da det stivner veldig fort! Og ikke smør på i tykke lag! Jevnt og fint.

Skru på ovnen på rundt 50 grader og sett langpannen inn når ovnen er varm nok. Etter 2-3 minutter vil du se at blandingen er våt og har trekt seg inn i stoffet. Løft gjerne på stoffet for å se om det er trekt inn på begge sider.

Om blandingen er trukket inn i stoffet tar du langpannen ut av ovnen, men ikke la stoffet kjøle seg ned på langpannen! Heng det opp eller hold det til det kjøler seg ned.

ferdig.jpg
På tide å slutte med plastfolie. Ta heller i bruk bivokspapir som kan brukes om igjen og om igjen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s