Tekstil

Lappeteppet til Trulte

Det er mai, solen skinner og våren er i full blomstring. Blomstringen har for såvidt pågått her en stund, men flere og flere trær og blomster springer ut hver dag og insektene våkner til liv. Herlig! Thomas og jeg venter spent på vår lille verdensborger, og i april brukte vi tiden på å plukke søppel, stelle hage og gjøre klart til årets kjøkkenhage. Mai har derimot fått ett helt annet tema.

magen
Lappeteppet er nesten ferdig, og både jeg og teppet venter spent på noen å holde rundt nå.

Hver måned er det et nytt nyttårsforsett på trappene, men jeg har holdt april, mai og juni åpen på grunn av at Trulte melder sin ankomst rundt 9.mai en gang. April gikk spontant til #5forhvalen og vi fikk plukket en hel del søppel, for det meste på egen tomt. I mai har jeg tenkt å dele oppskrifter på håndarbeid og diverse passende for barn, og jeg starter veldig enkelt.

Jeg har samlet alle rester jeg hadde av garn som passer for barn og baby, altså myke varianter som merinoull, litt alpakka og babyull som har blitt brukt til tantebarn opp igjennom. Og nå ville jeg lage noe til min helt egne Trulte ❤ Og foruten saks og heklenål som passer tykkelsen på garnet, er det alt du trenger.

For å lage et slikt teppe trenger du å kunne:

Luftmasker

Kjedemaske

Stav

Her er det opp til deg selv om du vil lage flere små/mindre lapper som syes eller hekles sammen til et lappeteppe eller om du vil gjøre som meg, nemlig å lage en stor lapp. Jeg ville så gjerne lage et teppe til Trulte, og alle oppskrifter jeg fant gav et firkantet teppe på 90×90 eller 1 meter x 1 meter, og dette vil derfor bli målet på lappen min.

Jeg har kun brukt garn av ull, merino og litt alpakka, men man kan jo blande inn de kvalitetene man selv vil. Noen omganger kan man ha i fluffy garn, mens andre kan man jo bruke for eksempel lin for å skape en spennende kontrast.

For å lage en bestemorrute gjør man følgende:

Omgang 1: Lag en løkke på tråden og hekle 6 luftmasker. Fest disse sammen til en ring med en kjedemaske.

Lag den første «staven» ved å hekle 2 luftmasker. Hekle så 2 staver.

Hekle 3 luftmasker og deretter 3 staver. Fortsett med 3 luftmasker, 3 staver, 3 luftmasker, 3 staver og så 3 luftmasker. Den siste luftmasken festes med kjedemaske til den første staven i omgangen. Om du ønsker å bytte farge: Ikke dra tråden igjennom begge maskene på heklenålen, men følg steg 1 under bildet.

bytte farge
For å bytte farge, dra ny farge gjennom de to maskene på heklenålen. Husk å snu arbeidet før du starter på neste omgang.

Omgang 2: Om du vil bytte farge på garnet er det nå du gjør det. Det gjøres ved å gjøre klart et nytt garnnøste og dra tråden igjennom de to maskene på nålen til en ny maske i den nye fargen.

Uansett om du vil bytte farge eller ikke må arbeidet snus før du setter i gang videre. Det vil si at det nå er i luftmaskebuen du avsluttet at du skal starte neste omgang. Start hver omgang med å hekle 2 luftmasker før du lager 2 staver i første luftmaskebue. Hekle deretter 3 luftmasker før du hekler 3 staver i neste luftmaskebue.

Slik fortsetter du omgangen rundt, men vær OBS på å lage 2 stavgrupper i luftmaskegruppen i hjørnene som vist på bildet under.

hjørne
I hvert hjørne lages det to stavgrupper.

Gjenta omgang 2 til du har ønsket størrelse på lappen.

Jeg har byttet farge hver omgang på lappeteppet til Trulte, men jeg fester ikke trådene. For hver nye omgang tar jeg med enden på den gamle og nye tråden med et stykke bortover, slik at tråden blir holdt på plass av stavgruppene i hver luftmaskebue.

Jeg lover å oppdatere dere så fort jeg har ei lita søt ei å pakke inn i lappeteppet, men inntil da får det holde at jeg er tilbake neste uke med inspirasjon til enkel babygym og rangle til den aller minste. Selvfølgelig helt plastfri.

1 tanke om “Lappeteppet til Trulte”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s