Hage

Dyrk det selv

En hjelper på veien til å redusere inntak av kjøtt er å dyrke sin egen mat. Om man bor i et bøttekott av en hybel, en enkel leilighet eller om man er huseier har man alltids plass til å dyrke et knippe herligheter. Om interessen er der selvfølgelig. Her startet vi i februar med purre, lilla brokkoli, engelsk valmue og sitronmelisse, og det kommer seg veldig nå!

fra februar
Det som ble sådd i februar spirer og gror i vinduskarmen. Herlig!

Ikke alle frø skal settes i jord samtidig, da noen trenger lenger tid enn andre for å forkultiveres før de kan settes ut når frosten er borte. Noen skal settes i februar eller mars mens andre kan settes rett ut i kjøkkenhagen. I fjor tok jeg alt i en omgang og satte det som skulle ut ut når frosten ble borte.

Men i år prøver jeg å passe mer på hva som skal ned i jorden når og hva slags stell de skal ha.Jeg har valgt ut hva som skal dyrkes av frukt og grønt til kjøkkenhagen i tillegg til at det blir en del blomster og urter som skal stå i potter og bed rundt omkring husveggene her.

marsfrø
Et herlig knippe med blomster til bed og potter og grønnsaker til kjøkkenhagen. Misforstå meg riktig, vi sår mange sorter i år, men ikke så mange av hver!

Jeg synes våren er en herlig årstid, hvor snøen smelter, fuglene kvitrer og kanskje har noen spirer dukket opp fra snøen. Det er ekstra spesielt for meg i år, siden det også spirer og gror inni magen, og det er så kos å kjenne at Trulte blir sterkere for hver uke som går.

Vi har mange potteplanter inne hele året, men jeg synes det er ekstra stas når frø er blitt satt i jorden og man kan følge med på at det spirer og vokser i vinduskarmen i tillegg til de som allerede står der så grønn og fin. Jeg kjenner jeg får masse ny energi av å være i kontakt med jord og se det livet som kommer av å ha planter og blomster rundt meg.

I mars ble frø av dagfiol, storfløyelsblomst, solsikke, agurkurt og gressløk satt i jorden for å bli planter som skal settes i potter eller bed. Til kjøkkenhagen blir det vårløk, rød hodesalat, rød grønnkål, blomkål og spinat.

Det blir mye mer i april og mai, og til Trulte kommer til verden en gang rundt 9ende mai har kanskje frosten blitt borte og forhåpentligvis er noe blitt satt ut. Jeg er optimistisk på dette, selv om det blir en travel vår. Holder man på med noe man liker og som gjør en lykkelig er det bare å kjøre på tenker nå jeg!

Har du begynt årets sesong? Hva skal du i såfall ha av vekster hos deg?

2 tanker om “Dyrk det selv”

  1. Hei, jeg har et tips til deg om tidlig dyrking i vinduskarmen. Du kan gå inn på bloggen til Datsja (gartner Anders Nordrum i Nord Aurdal som er opptatt av beredskap) han forsøker å finne dyrkingsløsninger uten å gå til innkjøp av dyrt utstyr. Masse nyttig og interessant informasjon.
    Grønn hilsen fra Anne🌻🌲🐝

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s