DIY, Inspirasjon

Hjemmelaget 3

Jeg fortsetter min forhåpentligvis inspirerende måned med det siste innlegget som omhandler hjemmelagde produkter i hjemmet, som en motpol mot denne månedens nyttårsforsett; Shoppestopp! Ikke alt jeg har på kjøkkenet er hjemmelaget, men det er produkter man kan lage selv. Disse produktene er også en veldig stor del av det å redusere mengden plast man bruker til daglig på kjøkkenet.

collage
Ingenting på bildene over er laget av meg, men redskaper og fjøler kan man lage selv, ganske enkelt også, og Bokashien er jo avbildet fordi det etterhvert vil bli hjemmelaget jord av det.

Vi merker godt at det ikke er samme mengde avfall som kastes nå som før. Vi er fortsatt relativt ny i dette med å redusere, og vi har enda ikke gått all in for å endre vaner, men vi har blitt mer bevisst på det og det er godt å se at avfallsmengden minsker litt for hver gang vi finner en ny ting å være bevisst på!

En ting som vi allerede nå merker en forskjell på er matavfallet. Vi startet med bokashi i romjula, og den første bøtten ble satt til fermentering allerede 13.januar. Bøtte 2 ble satt til fermentering 8.februar. Vi har nå et 5 dl stort yoghurt-beger på kjøkkenbenken som vi samler matavfallet i slik at bokashi-bøtta bare åpnes en gang om dagen. Og det er her jeg nå ser vi blir flinkere, for vi åpner ikke bøtta hver dag!

Vi tok noen grep da vi flyttet, og det var å gi alle fjøler og mange av redskapene vi hadde i plast til bruktbutikken. Vi erstattet dem så med prdukter av tre som ikke var pakket i plast, og det gav det nye kjøkkenet en lunere look i tillegg til at det var godt for samvittigheten. Jeg synes dessuten at fjøler i tre er mye bedre å bruke enn de glatte plastfjølene!

filter
Det første grønne byttet i 2019; gjenbrukbart kaffefilter!

Jeg har tidligere nevnt det første grønne byttet som ble gjort i 2019, og det var å skaffe et kaffefilter av tøy til Mocca Masteren da vi gikk tom for engangs. Nå kaster vi kaffegrut i bokashien, skyller filteret og så er det på’n igjen! Kokes en gang i bland for å vaske det grundigere. Det kurerer gruff det! Har du ikke kaffemaskin er presskanne et godt alternativ.

Fryktelig mange ganger har bivokspapir blitt nevnt på bloggen her, og det er fordi det var det første vi prøvde og det er nå noe som brukes hver dag! Brødet er pakket i det både på kjøkkenbenken og i fryseren. Har vi rester i kjøleskapet er det dekket med bivokspapir. Nistepakken er pakket i bivokspapir, og om vi skal på tur med noe snacks som kake eller lignende er det jaggu pakket i bivokspapir!

Jeg elsker bivokspapir, og oppskrift finner du her!

ferdig
Å lage bivokspapir selv lar deg velge fritt hvordan det skal se ut. Stort potensiale for å pynte opp kjøkkenet med freshe farger og mønster!

Jeg leste nylig en blogg hvor bivokspapir ble laget ved å strø de tre ingrediensene (treharpiks, bivokspellets og jojobaolje) over tøystykket mens det lå klart i langpannen. Deretter ble dette satt inn i ovnen på nokså høy temperatur i ca 20 minutter slik at det smeltet inn i stoffet, i stedet for å smelte over vannbad og pensle inn stoffet.

Har noen prøvd den fremgangsmåten?

 

1 tanke om “Hjemmelaget 3”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s