Hage

Drømmen om kjøkkenhage

Jeg har i flere år dyrket chili, urter og litt andre småting i vinduaskarmen mens jeg har drømt om å kunne gå mellom pallekarmer og bed som bugner av grønne vekster og blomster  som man kan plukke med seg og spise av mens man nyter en varm sommerdag og et glass hjemmelaget saft på en benk som står på en skjermet plass i hagen. Idyllisk! Og nå kan denne drømmen endelig gå i oppfyllelse!

kjøkkenhage
Noen av godsakene som kom ut av fjorårets kjøkkenhage. I år blir det så MYE mer!

Det er veldig mye jobb som skal til for å forvandle plenen som er her nå til denne fyldige, lekne og fargerike kjøkkenhagen jeg ser for meg. Jeg går ut i mammapermisjon i april, og heldigvis jobber Thomas som lærer, slik at hele sommeren kan gå med til å dulle med Trulte og å få en god start på drømmen om kjøkkenhagen.

Frem til den tid har jeg gått gjennom frøene vi allerede har og sett på om noe mangler, slik at alt blir kjøpt inn i relativt god tid. Redskaper, pallekarmer og trillebår må også kjøpes inn og vi må prøve å se realistisk på hvor mye vi faktisk kan få gjort i hagen i løpet av sommeren og hvor vi skal sette det vi skal dyrke.

planen

Skissen over viser størrelsen på det området vi foreløpig har satt av til kjøkkenhage og hva vi vil dyrke i år. Dette er en plass på 7 x 8 meter som nå heller relativt mye. I år har vi begrenset oss til at vi kun dyrker i nedre del av området, mens det er i øvre del at ting fort kan ta mer tid. Her er listen over det jeg tror vi får gjort i 2019:

  • Forkultivere alt inne (tidligst er purren i februar)
  • Kjøpe inn redskaper og resterende frø + noe mer jord
  • Sette opp pallekarmene og fylle med jord
  • Plante ut alt som er klart når siste frostnatt har vært
  • Fjerne plenen i skråningen ned til kjøkkenhage – plante blomstereng
  • Lage trapp ned skråningen til kjøkkenhagen
  • Grave ned ca 50 cm og sette opp en mur som støtter opp (settes opp helt øverst på skissen, i øverste del av kjøkkenhagen som avslutning)
  • Grave opp og planere området mellom kjøkkkenhagen og muren
frøene
Her er det frø til kjøkkenhagen i tillegg til diverse blomster og urter som skal spire og gro i kasser og bed andre steder rundt huset.

Om vi rekker dette skal jeg være veldig fornøyd, for da er sinnsykt mye av grunnarbeider for 2020 lagt og vi kan nyte grønnsaker utover høsten. I og med at Trulte kommer regner jeg med at ting kommer til å gå ganske sakte, men det er da ingenting som haster da vi har tenkt å bli her en stund!

Har du også kjøkkenhage? Del gjerne tips, råd og inspirasjon med meg!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s