Hage, Inspirasjon

Lag det selv! Til og med jord!

Januar er måneden hvor jeg ramser opp forandringer som skjer i 2019, og vi var så heldig å få en forsinket innflytningsgave av mamma og stefar Steinar, nemlig to bøtter og fult utstyr til Bokashi! De er i full bruk, og vi gleder oss til å lage vår egen jord som kan brukes i kjøkkenhagen, til potteplanter og i mitt fremtidige drivhus i tillegg til at væsken som skilles ut er flott gjødsel. Vi har enorme planer for uteområdet vårt, og bokashi kommer veldig godt med!

bokashi
Mens denne bøtten sakte fylles opp står den andre bøtta til fermentering under trappa. Vi venter i spenning på å starte jordfabrikken vår!

Vi har nå satt den ene bøtta til fermentering og startet prosessen på nytt i bøtte nummer to. Vi er fryktelig spente på prosessen, i hvertfall når dette skal blandes med jord for å bli til enda mer jord. Og det skal bli godt å slippe å kjøpe jord når jeg skal starte med dyrking og forkultivering i de tidlige vårmånedene!

For det er jo en av fordelene med bokashi; matavfallet blir til noe nyttig og man slipper å kjøpe jord som inneholder torv og kanskje ikke er så næringsrik som det står på pakken, man vet heller ikke hva den er sprøytet eller gjødslet med. Bokashi er rett og slett laget av matavfallet ditt.

For at matavfallet skal kunne bli ny jord, må vi lage en jordfabrikk. Om sommeren blander man den ferdig fermenterte bokashien med jord i en egen kompostbinge ute, men om vinteren går ikke det. Det finnes visst flere måter å ha bokashi på vinteren, og her har vi valgt første og beste for å komme i gang med det.

Vi skal sette en plastdunk på badet, ha kull og aske fra ovnen i bunnen av den og deretter et lag jord før vi tømmer ferdig fermentert bokashi over, blander det med mer jord før vi topper dette med jord og lar det stå til matavfallet er brutt ned til enda mer jord.

basilikum
Jeg gleder meg veldig til å kunne bruke min egen jord allerede i vår, når frø jeg har høstet og kjøpt inn skal bli store ting!

Og denne jorden skal jeg bruke når jeg skal forkultivere plantene mine! Jeg gleder meg veldig mye, og skal selvfølgelig gi rapport om fremgangen på dette spennende prosjektet. Her hadde det også vært gøy å få innspill om du har erfaringer med bokashi, sommer som vinter!

2 tanker om “Lag det selv! Til og med jord!”

  1. Hei, det aller viktigste du gjør når du velger bort torv er at du ikke bidrar til rovdrift på viktige myrområder i norsk natur. Planter, dyr, insekter er utsatt. Myra er viktig lager for vann og reduserer fare for flom. Stå på med komposteringen👍😊

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s