Julekalenderen 2018

22.

Thomas og jeg har i flere år nå laget brente mandler som vi har tatt med hjem til familiene våre. Vi har gradvis gått bort fra kjøpte julegaver og satser heller på gaver som kan brukes ellers spises. De brente mandlene kommer i tillegg til julegavene, men hvorfor ikke lage masse snacks som julegaver i stedet for å kjøpe inn ting?

ferdig
Søte små karameller er klar til å bli gitt bort sammen med de brente mandlene. No har vi selvfølgelig allerede spist opp!

Nå har min familie så godt som sluttet med julegaver, men jeg hadde blitt veldig glad om jeg hadde fått godteri, kjeks eller andre ting til jul i stedet for noe jeg kanskje ikke har behov for.

Og tenk på all plasten du kan holde deg unna ved å lage det selv og pakke det inn i brunpapir, bivokspapir eller et fint tøystykke!

Jeg delte oppskriften på brente mandler på mandag, og nå skal du få oppskriften på kjempegode fløtekarameller som kan nytes på julaften og utover i romjula. Oppskriften har jeg lånt fra Matprat, og jeg har prøvd med både lys og mørk sirup.

For å lage fløtekarameller trenger du:

3 dl kremfløte

2 dl sukker

1 dl sirup

100 g smør

Ha fløte, sukker og sirup i en tykkbunnet kjele, rør sammen med ei tresleiv og la det koke opp på medium varme. La blandingen fortsette å koke til den tykner og rør masse underveis.

Med dråpetest kan du se om karamellene er ferdig. Ha et glass med kaldt vann ved platetoppen, og test underveis om røra blir til dråper når du har litt oppi vannet. Om det ikke blir det, så er den ikke ferdig.

Om røra blir til dråper slår du ned platetoppen og rører inn smøret. Rør det godt inn i blandingen. Nå kan du helle blandingen over i formen. Et tips er å la røra koke enda en liten stund til etter det har bestått dråpetesten, slik at ikke karamellene blir for klissete.

ingredienser
Fløte, sirup og sukker, kan det bli bedre (og enklere) enn det?

Jeg har brukt en liten silikonform, men en liten ildfastform funker like fint. Langpanne funker også, men da får du tynnere biter med karameller, om du ikke dobler oppskriften. Bruk slikkepott for å få all herligheten med oppi formen.

La det avkjøles på kjøkkenbenken en stund før du setter det inn i kjøleskapet for å stivne. Så kan du ta det ut av kjøleskapet og kutte det i passe store biter. Bakk bitene inn i bakepapir, brunpapir eller bivokspapir slik at de ikke klistrer seg sammen.

Oppbevar karamellene i kjøleskapet og ta dem frem til kaffekosen i romjula.

form
Ferdig karamell delt i passe store biter i silikonformen min.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s