Julekalenderen 2018

19.

Når frosten kommer om høsten er det på tide å begynne å tenke på småfuglene. Nå er det desember, snøen ligger på bakken her og jeg har matet fuglene en god stund allerede. Jeg synes det er utrolig trivelig å sitte å se på fuglene gjennom vinduet, og jeg synes det er gøy å notere ned hvilke sorter jeg får på besøk, slik at jeg kan holde koll på dem.

nærbilde
Nærbilde av digge meiseboller, med frø, nøtter og tørket frukt. Hva er det vel å ikke like?

Dette er jo den første vinteren i vårt nye hus, og foreløpig er det 15 fuglesorter som har tatt turen innom vårt fugletre, deriblandt dompapp, fasan, blåmeis og spurvehauk.

Jeg mater med solsikkefrø, villfuglfrø, usaltede peanøtter og hjemmelagde meiseboller. Å lage meiseboller selv er utrolig enkelt og er en aktivitet som passer for hele familien.

For å lage egne maiseboller trenger du:

Flott fett, Delfiafett eller annen type usaltet fett.

Frø

Nøtter

Tørket frukt

Brødskalker

I listen over har jeg ramset opp det du kan ha i meiseboller. Du kan helt fint lage meiseboller av usaltet fett og solsikkefrø, men de blir finere å se på og kan tiltrekke flere fuglesorter ut fra hvor variert innholdet er.

Ha oppi det du har tilgjengelig, eller kjøp inn varer som er trygt for småfuglene å spise. Altså ingen meieriprodukter eller salte nøtter eller fett!

Start med å smelte fettet i en kjele. Når det er smeltet kan du avkjøle det litt før du har oppi frø, nøtter og andre godsaker. Jeg bruker å hakke nøttene lett slik at fuglene får av små biter i stedet for hele nøtter.

Når alt er oppi kjelen røres det sammen. Om det er mye mer fett enn frø/nøtter kan du ha oppi mer frø. Jeg bruker solsikkefrø som fyllmasse. Nå kan du enten helle det over i former, som feks tomme yoghurtbeger med en pinne i, eller du kan vente til massen en avkjølt nok til at du kan forme boller med hendene.

Om du skal ha bollene i en beholder til fuglene hvor de ikke trenger pinner med tau er jo det fint, ellers trenger de pinner for å ha noe å bli hengt etter. Pinner plukker du fra bukser og trær, da det er en fordel om de ikke er glatte ispinner. Da kan de enkelt falle av.

boller
7 meiseboller som jeg surrer et tau rundt når jeg skal henge dem opp, og noen kaker med pinner i.

Og et lite varsel; snart kan en heldig vinner få to meiseboller av meg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s