DIY

Julesåpa

Jeg oppdaget at det er en god stund siden jeg har delt min forrige såpeoppskrift med dere. Hjemmelaget såpe er godt brukt til håndvasken her i heimen, og det finnes uttallige versjoner man kan lage av det! Når resultater blir vellykket er det veldig gøy å bruke såpestykkene selv, eller å gi dem bort til noen, for eksempel, til jul.  Jeg kaller denne «julesåpe» fordi såpe trenger tid til å tørke, og denne såpa vil derfor bli klart til jul. I tillegg lukter den litt jul med en blanding av furunål, lavendel, sedertre og sitron!

teaser
Julesåpe med hvitt, rødt og gull og en herlig lukt som minner litt mer om skog enn det gjør jul. Men den ble veldig fin!

Om man setter i gang nå vil julegavene bli ferdig i løpet av en dag og du slipper å stresse med gaver i siste liten. Om man har havregryn, tørkede blomster eller annet i såperøra for å gi en skrubbende effekt slipper man også å bekymre seg for mikroplast fra butikksåpe.

Hjemmelaget såpe er også et fint alternativ for allergikere, da man kan bestemme selv om man vil ha lukt på den, og man kan begrense alle de kjemikaliene man får fra en butikkkjøpt såpe. Mye positivt med å lage sin egen såpe altså!

Jeg starter med en advarsel; denne såpen blir til ved å blande kaustisk soda med vann som man blander med oljene. Kaustisk soda er et etsende stoff som man skal være veldig forsiktig med! Bruk langarmet genser og vernebriller og dekk med fordel til kjøkkenbenken! Når kaustisk soda blandes med vannet kommer det en farlig gass som absolutt ikke skal pustes inn! Hold lutvannet under avtrekksvifte konstant og hold deg unna når det meste av gassene slippes løs!

For å lage såpe trenger du:

Bolle og kjele til vannbad for oljene

Bolle i glass eller porselen til å blande lut og vann

Målebeger

Digitalt termometer

Digital vekt

Stavmikser eller miksmaster

Former til den ferdige massen (se bilde under oppskriften)

Slikkepott

Og til såpemassen trenger du:

75 g avokadoolje

75 g kakaosmør

300 g olivenolje

50 g søt mandelolje

150 g kokosolje

247 g vann

90,6 g lut

Opp til 19,5 g duft (valgritt, men jeg brukte sedertre, sitron, furunål og lavendel)

formene
Det er mye man kan bruke til såpeformer! Jeg varierer mellom innmaten i en gammel julekalender, visittkortholdere, melkekartonger skåret på ulik måte og silikonform i trestøtte.

Start med å måle opp ingrediensene til såpa. Jeg bruker et målebeger for oljer og vann og et eget for kaustisk soda. Oljer haes rett opp i bollen som står over vannbad. I denne oppskriften er det mange harde «oljetyper» også, men hovedgrunnen til at det settes i vannbad er fordi oljeblanding og lutvann skal ha samme temperatur når de blandes.

Lutvannet blir veldig varmt, så sett det gjerne i gang samtidig som vannbadet. Pass på å sette på avtrekksvifta først, på full guffe, før du blander. Hell alltid lut oppi vannet, ikke omvendt! Når luten er helt oppi vannet blir det litt grumsete og det tar et par minutter før noe skjer. Men da begynner det å koke og de farlige gassene slippes løs.

Om du puster inn gassene fra lutvannet kjennes det ut som om halsen snøres og om du utsettes for dette over tid vil det få alvorlige konsekvenser. Sett vifta på maks før du starter og hold deg unna mens det står på som verst! La vifta stå på under hele prosessen, helt til du blander lutvann og oljer!

Når lutvannet er kokt ferdig blir vannet helt klart igjen. Nå kan du begynne å sammenligne temperaturer på oljene opp mot lutvannet. Når de begge er mellom 40 og 50 grader kan de blandes. De trenger ikke å være nøyaktig ved lik temperatur, men ikke mer glippe enn 5 grader gir best resultat.

Om bollen over vannbadet er stor nok til å holde både oljer og lutvann kan du fint fortsette å bruke den ved å helle lutvannet over oljeblandingen. Jeg bruker en stor metallbolle fra IKEA til vannbadet og kan derfor bruke den videre til å få rørt alt grundig sammen med miksmaster.

Når røra begynner å «spore», altså at den tykkner såpass at du kan se sporene fra miksmasteren i den, da er den klar. Dette vil også si at massen begynner å avkjøles litt. Og herfra har jeg funnet at man må jobbe fort, fordi jo kaldere masse- jo tykkere blir den. Ha i duft og eventuelle andre tilsetninger (skrubbeffekt feks) nå.

i formen
Jeg drysset litt gullfarge på toppen av såpa før jeg begynte å lage mønsteret. Gull er jo også en ganske julete farge.

Nå kan du enten ha den ferdige massen i formen sin, tilsette farge for å få ensfarget røre eller dele den opp for å tilsette flere farger.

Mens røra var nokså varm og man såvidt kunne se at det sporet hadde jeg oppi duftoljene. Så delte jeg røra i to og tilsatte Ruby Red i den ene bollen. Rør ut fargen godt! Deretter helte jeg den røde massen punktvis oppi med den vanlige og uten å røre noe mer helte jeg det oppi formen. Dette vil gi såpa en marmorert look.

Jeg rørte litt oppi såpa etterpå for å få en finere overflate i tillegg til å fordele restene av den røde massen i en stripe midt oppå for så å røre kun i øverste laget med en spisepinne for å få til et fint mønster.

Nå kan du la såpa stå i formen over natten eller så lang tid som trengs før den stivner. Deretter tar du den ut av formen og kapper den i passe store biter. Jeg bruker å kutte bort endene og tar resten i 1,5-2 cm tykke skiver.

Såpa mi hadde ikke stivnet godt nok da jeg tok den ut av formen, så endestykkene fikk noen bulker, og du kan se at den hvite massen fortsatt er grønn mot midten. Men som du ser på toppen vil den bli hvitere når den tørker. Men når såpestykkene har tørket ferdig kan man trimme dem med potetskreller eller osthøvel for å få de helt perfekt.

stykker
Å kutte i såpa er alltid like gøy, og jaggu ble det bra også denne gangen. Mulig litt for mye rødt i forhold til den marmoreringen, men men.

Har du laget egen såpe noen gang? Hvordan gikk det og hva brukte du av oljer, farger og lukter?

Neste uke er jeg tilbake for å vise frem det jeg holder på med for tiden. Høsten er tiden hvor strikkelysten endelig er tilbake, og det skorter ikke på strikkeprosjektene for å si det sånn! Følg med for inspirasjon i form av farger, mønster og ull!

1 tanke om “Julesåpa”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s