DIY, Utfordringer

Kursing

Reklame

I takt med at EU ønsker å forby visse plastartikler innen 2021 må man også trappe opp kunnskapen om alternativer som kan brukes. På lista til EU står blandt annet sugerør, blastbestikk og q-tips, og dette er alle ting som vi klarer å leve uten eller som det har kommet gode alternativer til. Plastfolie har blitt en slik artikkel i vårt hushold som vi helt fint klarer å leve uten, og det har vi gjort i godt over et år nå, fordi det finnes alternaiv. Og nå var det på tide at flere fikk vite om det!

boller
Mange kokker, mye søl er det noe som heter. Men da har de ikke laget bivokspapir! Boller fra IKEA i vannbad med ingredienser som fikk rommet til å lukte en blanding av skog og honning ❤

På søndag var jeg så heldig som fikk holde kurs hos Hamar Husflidslag, og deltagerne fikk bryne seg på bivokspapir! Kurset var en suksess og alle dro hjem med mange stilige bivokspapir og et smil om munnen. Jeg hadde selvfølgelig fått tak i alt av ingredienser til kurset fra BeEco og deltagerne fikk med seg en egen rabattkode som de kan handle egne ingredienser for. Dette var mitt første kurs, og det kunne ikke gått bedre!

Her i huset har vi gått over til både kjøpte og hjemmelagde bivokspapir fordi det er et knallbra alternativ til plastfolien og det er noe jeg har skrevet om tidligere, men her kommer det altså opp enda en gang. Kan ikke få nok!

dødtid_LI
Deltagerne fikk beskjed om å ta med strikketøy, da det vil bli litt dødtid mens man venter på at alt skal smelte. Her er det en kjole og en genser in the making.

Hver deltager brukte denne oppskriften for å kunne lage sine egne bivokspapir:

30 g treharpiks

30 g bivoks

1 ss jojobaolje

Du trenger også et tynt bomullsstoff som er vasket, kjele til vannbad, en bolle som tåler varme, rørepinne, pensel og vekt.

Med denne porsjonen får man laget 2-3 ark som er på størrelse med et stekebrett og blir derfor fin til å pakke inn nistepakka eller et halvt brød i.

Start med å sette igang vannbadet og å ha treharpiksen i bollen. Jeg bruker en kjele som er mindre enn bollen, og lar dampen slippe ut på en side ved å ha en sleiv eller lignende stikkende opp fra kjelen. Da hører man også lettere om man tørrkoker.

Når harpiksen begynner å smelte (Det varierer hvor lang tid dette tar, men det kan ta opp til en time) og ikke noe pulver er igjen har jeg oppi bivoksen.  Etter dette vil det bli en smidigere røre nokså fort, men la det stå til alt er smeltet og det er en helt flytende, gjennomsiktig «væske» i bollen.

Helt til slutt har du oppi jojobaoljen og rører den ut. Nå kan du pensle stoffet ditt med blandingen.

Stoffet legger du oppå bakepapir på en stekeplate før du begynner å pensle. Dypp penselen nedi blandingen og spre det ut på stoffet i jevne, tynne strøk. Det stivner fort, så man må jobbe kjapt.

Når stoffet et dekket ut til kantene med blandingen setter du det i ovnen på minimum temperatur i et par minutter. Du vil se at blandingen smelter inn i stoffet og når stoffet ser helt vått ut kan du ta det ut. Vær OBS på å ikke la det stivne på plata, da blir det ikke fint på baksiden. Heng det opp eller gå å luft det til det er kaldt.

niste
Bivokspapir kan brukes til alt og det kan fryses ned og brukes nesten uttallige ganger. Blir det slitt kan man også reparere det! Et fantastisk produkt!

Jeg kan ikke få nok av bivokspapir og jeg har nå fått en liten samling av det. Men det er gøy å variere med farger og mønster til blandt annet nistapakka. Jeg håper flere kan oppdage hvilken fantastisk oppfinnelse dette faktisk er!

En annen oppfinnelse som sparer Moder Jord for mikroplast, plastemballasje og som samtidig lar deg utfordre kreativiteten din er hjemmelaget såpe! Og jeg har oppdaget at jeg ikke har skrevet om det på en god stund. Neste uke er jeg derfor tilbake med oppskriften på en såpe som vil bli klar til årets julegaver ❤

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s