Tekstil

Høstvotten

Høsten er her, og fargene er så utrolig fine ute! Fra skrivepulten har jeg utsikt over jordene og trærne rundt huset og i hagen vår står et stort lønnetre som viser all sin prakt i gult, orange og rødt. Det begynner å bli kaldt ute, og når man vil ut å gå i den friske høstlufta må man kle seg godt. Her er derfor oppskiften på et par superfine votter i høstens farger. Kos deg!

collage
Høstens farger og høstens vott med tradisjonell åttebladsrose eller Selburose.

Jeg har brukt Smart Superwash og pinne 3,5. Mønsteret er fra heftet «Klassikere- Tema 15 voksne» fra Sandnes Garn. og jeg skal ikke dele mønsteret deres, siden jeg ikke har tillatelse, kun maskeantallet. Håper det er i orden!

Tallene jeg oppgir er damestørrelsen, og i parantes er herre. Men vær obs på at mine votter ble alt for stor for meg og ble gitt til Thomas i stedet.

Start med å legge opp 48 (52) masker og gå rett på vrangbord, to rette og to vrang i 27 omganger. Strikk så en omgang glattstrikk før du starter på mønsteret. Nå har ikke du selve mønsteret, men med maskeantallet kan du jo lage ditt eget mønster på et ruteark.

Når kilen til tommelen er ferdig settes de 13 (15) på en egen tråd og du kan fokusere på votten til den er ferdig. Legg opp 10 nye masker og fortsett på votten til fellingen starter.

Forklaring på diagrammet under: Den røde streken viser tommelen. Hver rute i diagrammet er 5 ruter i begge retninger, slik at man kan telle seg frem til hvor mange omganger du skal strikke før fellingen starter.

Diagram

Start med fellingen oppå hånden. Ta 1 maske løst av, strikk den neste og dra den løse masken over. Strikk til 2 masker gjenstår og strikk de 2 rett sammen. Gjenta fellingen på innsiden av hånden.

Når du står igjen med 6 masker drar du tråden igjennom de maskene og fester på innsiden. Nå skal det strikkes tommel! Plukk opp maskene du tredde på tråden og plukk opp 11 (11) masker fra inni hånda på votten.

felling
Inni votten har jeg et rutemønster. Her kan man nesten ikke se fellingen, fordi man bytter på de to ulike fellingsmåtene for å få fellingen så sømløs som mulig.

Når du skal strikke den andre votten er det viktig å huske på å gjøre klart til tommelen på motsatt side, slik at du ikke får to høyre votter!

Jeg brukte riktig garn etter oppskriften og pinner som passet for det, men jeg strikker veldig løst og har heller ikke strikket mønster på en stund. Mine votter ble derfor for store for meg, men passer Thomas helt perfekt! Til mine egne votter burde jeg brukt en pinnestørrelse mindre, men det får bli neste par.

Neste uke skal jeg holde kurs i Hamar Husflidslag for å lære flere å lage bivokspapir, som jo er en fantastisk oppfinnelse. Jeg gleder meg veldig til kurset og neste uke kommer jeg til å dele om opplevelsen av å holde mitt aller første kurs!

1 tanke om “Høstvotten”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s