Som nevnt i tidligere innlegg har Thomas og jeg kjøpt oss hus, og lever nå akkurat passe landlig. Vi har bodd i huset i rett over en måned, og vi stortrives her. «Vi» har endelig plass nok til alle mine prosjekter og vi eier noe som vi kan sette vårt preg på. Vi startet hardt med å male en vegg bak spisebordet i en mørk cherice-rosa, og nå klør vi i fingrene etter neste prosjekt! Mens vinteren pågår blir det nok en del prosjekter innendørs, men det som er så greit nå er at vi har god tid til å planlegge kjøkkenhagen innimellom!

I år har jeg jo fått låne plass på småbruket til mamma, og derfra har jeg høstet de mest fantastiske grønnsaker som absolutt fristet til en fortsettelse. Til våren starter jeg med min helt egne kjøkkenhage, på egen tomt, og jeg gleder meg noe vilt!
Jeg tenker at en grei forberedelse til våren er å finne ut hvilke frø jeg har og hva vi ønsker oss. For å finne ut det trenger jeg en sånn ca plan over kjøkkenhagen, blomsterbed og å være klar over hva som kan stå hvor. Jeg har derfor tegnet meg en plan, slik at jeg har en pekepinn å gå etter i 2019.

Etter denne sesongen har jeg funnet noen sorter jeg absolutt vil fortsette med, og noen som ikke var noe særlig. Thomas ønsker seg i tillegg at blomster og pynteplanter ellers på tomta er nytteplanter og vi vil begge rive en slags hekk som står her nå og bytte den ut med bærbusker. Vi har store ambisjoner for noe som kan bli en smakshage, og jeg klør etter å sette fingrene i jorda!

Som vist på bildet over hadde mamma 58 frøsorter før årets sesong. Mye av det er blomster som hun pynter med inni drivhuset, men mesteparten er bievennlige blomster, grønnsaker og urter som hun har i kjøkkenhagen. Ikke alt på en gang, selvfølgelig. Jeg har telt opp mine frø, og jeg er oppe i 29 sorter, hvor de fleste skal prøves ut til våren.
Da jeg avsluttet sesongen i år lot jeg en kålrot og to knutekål stå igjen, for å se om det kommer blomster fra dem til neste år. Har noen erfaring med det?
Planleggingen og innkjøp til kjøkkenhagen fortsetter, og tips mottas med stor takk! Mens jeg sitter og funderer over hva jeg skal dyrke er det jo trivelig å dra frem «bunningen» som man sier på Røros (altså strikketøyet). Jeg er derfor straks tilbake med oppskriften på noe som varmer i disse høstdagene, så det er bare å følge med!