Tekstil

Bringing it back

Reklame

Til denne uken skulle jeg lage et handlenett av makramé, men det viste seg å bli en lang, slaskete pølse, så det ble en pottehenger i stedet gitt. Makramé har nok en gang blitt populært, og med den teknikken kan man lage smykker, potteskjulere, gardiner og sikkert mye annet. Til pottehengeren har jeg brukt det økologiske bomullsgarnet Rainbow fra Hobbii. Hobbii har et stort utvalg av garn i flere tykkelser og farger, og dette er også en fin måte å bli kvitt restegarn!

Bunnen
Bunnen av handlenett/pottehengeren min. Kunne også laget en duk i denne teknikken!

Start med å ordne i stand 24 like lange tråder. Mine ble ca 1 m lange. Jeg startet jo dette som et handlenett, men den passer fint til en potte som er ca 12cm diameter nederst.

Jeg knyttet de sammen i enden med en dobbelknute, tredde på en stor treperle før jeg knøyt en knute til. Deretter festet jeg dette til en pute ved å bruke knappenåler, før jeg delte trådene inn i 6 grupper med 4 tråder i hver, som en stjerne. (Vist på bildet over)

Forhold deg til en og en gruppe. Uten at trådene krysses unaturlig legger du tråden til høyre i høyre hånd og tråden til venstre i venstre hånd og de to midterste skal være i midten.

Legg så tråden i venstre hånd (rosa) som en «løkke» oppå de midterste trådene (hvite) og før tråden i høyre hånd (orange) over enden på «løkka» på høyre side, under de midterste trådene og opp i løkken. På bildet under ligger de flatt på gulvet, men så for deg at du har lagt den rosa tråden fra venstre hånd og skal nå følge resten av instruksene over med den orange fra høyre hånd.

Kryssing

Om du tar makraméknuten på samme side hver gang vil du få en spiral av knutene, noe som er ganske dekorativt. Jeg har laget dem rette, og da lager man knuten på annenhver side, altså at du bytter om på hvilken side «løkka» blir hver gang.

Nå over til potteskjuleren. Lag 6 makrameknuter oppover hver gruppe. Når denne omgangen er ferdig må du krysse gruppene. Om du nå har en gruppe på hver side av deg tar du ut de 2 trådene lengst mot høyre fra gruppen til venstre og motsatt med den høyre gruppen. Da får du nye 4 tråder som du kan lage en gruppe av.

kryss
Som beskrevet over; Ta de 2 trådene lengst til høyre fra den venstre gruppen, og 2 tråder lengst til venstre fra den høyre gruppen for å lage en ny gruppe.

Den første knuten etter en kryssing kan være litt vanskelig å få strammet, så bare sørg for at du ikke strammer for mye ved at du drar for mye i det, slik at rekkene med knuter blir ligger der de skal og ikke trekker i de andre gruppene.

Slik fortsetter du til du har gjort 4 omganger. Etterpå la jeg denne «bunnen» over en stor blomsterpotte, slik at jeg kunne lage veggene i nettet. Potta satte jeg på bordet, slik at jeg kunne snu på den for å nå tak i neste gruppe.

Perle
Her ser du at perlen ikke kommer til å flytte på seg, fordi trådene du knyter med går på hver sin side, mens perlen er tredd på de 2 midttrådene.

For å sette inn perler lager du noen makraméknuter i gruppen først. Så trer du knuten på de 2 midterste trådene og lager makraméknuter etter perlen. Som vist på bildet over holder du perlen på plass med de to sidetrådene du makremerer med.

Til sammen har jeg tatt 10 omganger med kryssinger for å lage pottehengeren, og når henger geraniumen min så fint i en krok ved vinduet på kjøkkenet. For å feste den til en krok lagde jeg bare en løkke i enden av trådene.

Ferdig
Geraniumen Geranimo i en søt potteholder i kjøkkenkroken vår.

Nå er jo juli straks over, og selv om jeg tipset om måter man kan redusere avfallet på via Zero Waste Challenge-fanen i menyen min allerede i mai, er det veldig populært å gjennomføre en såkalt «Plastic Free July». Neste uke skal jeg derfor gi full oversikt over hva jeg og Thomas gjør stort sett daglig for å redusere vårt fotavtrykk, så følg med!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s