Hage, Inspirasjon

Ingrids plass

I fjor sommer startet jeg på en sitteplass til mamma og Steinar i deres fantastiske kjøkkenhage. De bor på et småbruk og har en stor plass hvor de dyrker sine egne grønnsaker og diverse urter i tillegg til kompostbinger for hageavfall og en hvor de dumper avfall fra bokashibøtta si. Og heldige meg fikk nesten frie tøyler til å bygge opp en sitteplass hvor de kan sitte når de tar pause fra arbeidet! Navnet på plassen er ikke helt bestemt enda, men mamma kaller den Ingrids plass 🙂

plassen
Ingrids plass i sin helhet. Her kan mamma og Steinar sitte og nyte utsikten over kjøkkenhagen sin, som er bak meg når jeg tok bildet.

Jeg jobbet mye med plassen i fjor og var innom dem for idemyldring og for å få planene godkjent før jeg satte i gang. Jeg har aldri bygget noe slikt før, så det var utrolig gøy å få lov til det og læringskurven var bratt.

Planen om en oppmurt kant ble godkjent, og som du ser på skissen nederst ble det støpt en mur i S-form rundt sitteplassen og vannposten. Opp fra muren stiger det 6 jern som en nettingvegg av armeringsjern er festet på. På baksiden av muren er det plantet diverse klatreplanter som kommer til å dekke nettingveggen etterhvert, slik at selve sitteplassen blir skjermet for vind og noe sol.

På 3 av jernene som nettingen er festet til ville jeg gjøre noe spesielt, da jeg er veldig glad i detaljer og det er på de 3 at man kanskje kommer til å se jernstengene. Jeg har derfor brukt kobbertråd for å feste med, og laget 7-8 japanske øyer oppover de jernstolpene.

japansk øye
Japanske øyer fester nettingveggen som plantene klatrer oppover på til jernstenger som er støpt ned i muren rundt.

På forsiden av sitteplassen er denne murkanten litt breiere og jeg har laget fordypninger i ulike størrelser der. Disse er blitt kantet med hvite steiner og meningen med disse er at de blir fylt med vann, slik at insekter kan drikke av dem. Mamma og Steinar er nemlig også birøktere og bikubene står ikke langt fra sitteplassen.

Det er murt opp en kant rundt, og der hvor man skal sitte i midten er det fylt opp med sand som er blitt vatret i riktig høyde til å legge gulvet. Gulvet under sitteplassen består av røde teglsteiner som er lagt i et fiskebeinsmønster. Mellom muren og disse steinene i forkant er det lagt inn trekanter av eik, og mot plantene i bakkant er det helt på grus for å dekke åpningene.

gulvet
Detalj av gulvet. Teglsteiner i fiskebeinsmønster, blokker av eik og murkanten rundt, med noen fordypninger i forkant som fylles med vann til insektene.

For å kunne sitte der ble det i fjor laget to krakker og et bord i betong. Her helte vi betong i bøtte og satte nedi rundpinner til bein og lot det stå til det stivnet. Bordet har fått en fin detalj på toppen ved å legge blader nederst i bøtta før vi helte på betongen. Suksess!

møbler.jpg
Detaljen oppå bordplaten og av krakkene som står der så fint.

Og det er bare sitteplassen! I den andre siden av S’en (eller hvordan man skal forklare det) er det blitt satt opp en vannpost. Den var svart, men ble lakkert for å passe fargen på armeringsjernet, slik at den nå er rustrød. Også bak denne er det klatreplanter som skal komme oppover nettingveggen, men de ble plantet først i år, og vil nok trenge litt mer tid før de finner veien oppover.

vannposten.jpg
Hele konstruksjonen er formet som en S, hvor sitteplassen er i den ene buen og vannposten er i den andre.

Planen er at det skal dekkes med bark både foran, på siden og rundt plantene på baksiden, men det er noe som kommer på plass utover høsten. Under hele sitteplassen er det lagt duk for å hindre ugress og det skal det også bli der barken skal legges.

skisse
Ovenfra ser hele greia slik ut, og den er omtrent 5 x 4 meter stor. Så det er særiøse greier!

Jeg har virkelig kost meg mens jeg har jobbet med denne plassen, og det er nå bare små detaljer som står igjen før den er helt ferdig. Det blir så sykt bra, om jeg får si det selv 🙂 Men neste uke er jeg tilbake med noe helt annet; nemlig makrame!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s