DIY

En nyttig bursdagsgave

Reklame

Min søster Sigrid hadde bursdag i mai, og jeg har endelig fått rota meg til å få ferdig gaven hennes. Hun har de siste årene gått bort fra å ønske seg noe til jul og bursdag, og i stedet for å gi henne noe hun kanskje ikke får bruk for, bestemte jeg meg for å lage en nyttig gave til henne. Sigrid har alltid vært glad i mørkeblått, så denne gaven håper jeg faller i smak og at den blir godt brukt.

img_6155
Blått bivokspapir og blå bomullspads. Helt plastfritt og hjemmelaget.

Jeg har en halv rull med plastfolie i skuffen, og den har ligget urørt der siden september. Jeg og Thomas bruker kun bivokspapir til alt, og jeg skjønner ikke hvorfor ikke flere begynner med det. Når man har gjort det byttet er det utrolig vanskelig å skjønne hvordan man i det hele tatt klarte seg uten!

Jeg vet ikke om Sigrid har bivokspapir, og derfor får hun et av meg, som matcher 5 bomullspads jeg har heklet til henne. Bomullspads er også en fantastisk greie som sparer utrolig mye avfall. Og så lett å lage selv da gitt! Bare å følge linken, så kommer du til oppskriften!

pads
5 heklede bomullspads til å fjerne sminke med.

Å lage eget bivokspapir er utrolig enkelt, og man får kjøpt alle ingrediensene fra BeEco sin nettbutikk. I tillegg er det jo veldig moro å bruke rester av stoff du har liggende eller se etter spreke mønster og farger på Fretex, loppis eller Panduro.

For å lage eget bivokspapir trenger du:

Tynt bomullsstoff

Saks

Pensel

Bakepapir

30 g treharpiks

30 g gule bivokspellets

1 ss jojobaolje

Om du har et hvitt eller lyst tøystykke kan det være greit å bruke hvite vokspellets, så slipper du gulskjæret fra de vanlige pelletsene.

Start med å vaske stoffet, klippe det til passende stykker og å stryke dem. Et tøystykke som dekker stekeplaten er stort nok til å romme et halv brød, mens et mindre tøystykke på ca 30×30 er fint til å pakke nistapakka i. Ikke lag for små biter, da får du ikke brukt det til noe.

Skru på ovnen på laveste temperatur, over- og undervarme.

Nå kan du ha vokspellets og treharpiks i en bolle som settes over vannbad. På grunn av treharpiksen er bollen vanskelig å få ren, så jeg har en aluminiumsbolle fra IKEA som jeg brukes kun til bivokspapir. Treharpiks kan også ta lang tid før det smelter helt, opptil en time, så ikke noe hastverk.

Når alt er smeltet sammen tar oppi jojobaoljen og rører den inn. Mens dette fortsatt står i vannbadet tar du penselen og maler blandingen over tøystykket som du har lagt klart oppå bakepapir på stekeplaten.

Ikke ha på et alt for tykt lag, men sørg for at det ikke er noen tørre felter på tøystykket. Når alt er dekket setter du stekeplaten inn i ovnen. Om du følger med kan du se at det går ganske fort før voksen begynner å smelte igjen og at det trekker seg inn i stoffet. Når det ser og kjennes fuktig ut er «papiret» ferdig, og du kan ta det ut av ovnen og henge det til tørk. Og det tørker veldig fort.

Når papiret er ferdig tar jeg en runde med saksa for å få fine kanter på arket. Siden arket allerede er vokset vil det tåle en del før tråder eventuelt skulle løsne fra sidene.

alle
Det nyeste bivokspapiret til søstersen sammen med mine egne. Noen hjemmelaget og noen kjøpt hos BeEco.

Neste uke skal jeg og Thomas bruke opp vår Co2-kvote ved å fly en tur til Hellas, men jeg er tilbake uka etter med oppskrift på noe vegansk, bærekrafig og veldig godt. Er du spent?

Kan også tipse om at det er smart å følge med på min instagram på fredag!

1 tanke om “En nyttig bursdagsgave”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s