Zero Waste Challenge

Sånn kan det gå!

Da april startet tenkte jeg hele veien at jeg ville gjerne lage et innlegg på slutten for å oppsummere april, hvor jeg har delt daglige innlegg for å informere og inspirere til en avfallsfri hverdag. Min egen hverdag er ikke avfallsfri, men det er faktisk ikke så langt unna, og i dette innlegget vil jeg dele mine seire med de som vurderer å starte eller allerede har startet sin prosess og for de som kanskje bare er litt nyskjerrig. Jeg synes det er inspirerende å lese andres erfaringer, og jeg håper jeg kan inspirere noen andre med det jeg holder på med.

reduser
Å redusere avfallsmengden er det viktigste du kan gjøre. Men da må man redusere forbruket først!

Siden jeg startet dette i sepember 2017 er det mye som har skjedd hjemme hos oss. Det skal sies at Thomas ikke gikk frivillig inn i dette, men han har imponert meg stort ved å teste produkter jeg har laget, minne oss på å ta med handlenett og å støtte opp når jeg har mistet piffen.

Mye har skjedd overalt, og det er mye som gjenstår. Å bli avfallsfri er ikke noe som skjer over natta, så om dette er noe du vil prøve deg på kan du legge fra deg tanken på at du redder verden allerede dag 1.

Jeg tenkte derfor å si opp de tingene som har endret seg hjemme hos oss, og så får jeg komme tilbake til de tingene som gjenstår. For mye har skjedd siden september!

Disse tingene har erstattet engangsprodukter eller plastprodukter hos oss:

Bomullspads lager jeg selv for å hindre engangsbruk i tillegg til plasten de kommer i. Tannkosten er nå av bambus og tannkremen er svanemerket og derfor uten mikroplast. Q-tips er bannlyst og i dusjen går det nå i såpestykker både for kropp, hender, shampoo og balsam. Engangshøvler er brukt opp og erstattet med en «safety razor» hvor man kun skifter ut bladene.

Og når det gjelder parfyme har jeg aldri brukt det, men deoderant og kremer er nå hjemmelaget og uten plast, parfymer og kjemikalier. Og det er jo bare det som har skjedd på badet!

pads-deo
Hjemmelagde pads sparer meg for utgifter og for mye unødvendig avfall. Og hjemmelaget deo sparer huden min for kjemikalier og parfyme.

På kjøkkenet er det helt slutt på plastfolie og både kjøpte og hjemmelagde bivokspapir i mange størrelser brukes hver dag! Vi er flinke til å handle inn mat en gang i uka og å bruke opp det vi har før det blir dårlig, så matsvinn har aldri vært noen sak hos oss. Nå har vi i tillegg startet for fullt å dyrke selv, og et mer økologisk og kortreist kosthold er det ikke noe feil med!

Jeg har en jobb med uniform, så klesskapet er ryddet slik at det bare er igjen klær jeg bruker og om noe blir slitt eller ødelagt blir det nå reparert. Sengetøy og håndklær er gammelt og slitt, men vi er to stykker og trenger ikke sengetøy til enhver anledning. Derfor har vi begrenset antall på alt som bare angår oss to.

Stua er nå fullpakket av planter, foreløpig 66 stykker. Når våren kom ryddet vi derfor ikke bare vekk pynteting og slikt, men vi kvittet oss med mye ræl som ikke har noen betydning, og som vi ikke tenkte over at vi eide uansett. Og det er så godt! Om vinteren synes jeg det er veldig hyggelig med levende lys, og til neste «sesong» tar jeg det opp til vurdering om det egentlig er bedre med elektriske kubbelys eller levende. Telys er i hvertfall noe jeg skal kutte ut!

Når vi kaster søppel bruker vi en papirpose fra en handletur i Sverige om igjen og om igjen til papiravfall og til rest og plast bruker vi komposterbare poser. Og mengden avfall har minsket betraktelig siden september!

Nå tror jeg at jeg har ramset opp de tingene som har gitt en størst suksess i forhold til det å bli mindre avhengig av plasten. Det er jo kun en vanesak, og det er vanskelig å gjøre noe med det i starten, men det blir lettere! Bare det å ha et handlenett i veska viser at du er godt i gang!

bokhylla
I stua er pynteting nesten borte, siden vi kommer langt med planter og en morsom opprydning i bokhylla.

Det er mange som har vært innom bloggen min i løpet av april, og tusen takk for det. Det har vært en utfordrende måned, og både jeg og Thomas kan være stolte over at vi gjør en forskjell. For det nytter, om alle gjør noe! Har du gjort noe (eller tenkt å gjøre) for å ta del av den inspirerende bevegelsen som skjer over hele verden nå?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s