Zero Waste Challenge

29. Restepiknikk

Jeg har tidligere delt med dere rutinen jeg og Thomas har for å holde både innkjøp og matsvinn på det minimale. Planlegging, lister og litt selvkontroll er nøkkelen til dette, og når man har blitt vandt til det, forholder man seg automatisk til det man har i kjøleskapet, og man blir god til å handle inn til det meste. Om man blir småsulten en dag har man handlet inn til snacks, slik at man ikke trenger å spise godteri eller å dra på butikken midt i uka. Og man blir god til å lage restemat, slik at kjøleskapet blir tømt fra uke til uke.

banan
De gamle bananene kan også brukes. Og jo eldre bananer, desto bedre banankake!

Om vi har hatt middager som gjør at vi står igjen med mye rester i kjøleskapet bruker vi gjerne søndag eller mandag til å lage restemat, som pizza, grønnsakssuppe eller en form for pytt i panne. I slike retter putter man jo oppi det man har liggende hjemme, og retten smaker (stort sett) alltig digg!

På Hamar er snøen straks borte, og skjønne, milde mai er rett rundt hjørnet. Det betyr at det er varmere i været, gresset blir grønnere og man kan begynne å trekke ut! Lag noe digg av restene deres, pakk det ned og ta med pledd eller sitteunderlag og noe å drikke, og nyt vårsola!

Denne uka fant jeg noen bananer oppå kjøleskapet, og når de er såpass svarte, er det bare en ting de er gode til, nemlig banankake!

For å lage banankake trenger du:

70 g smør

2 dl sukker

2 ss melk

1/4 ts salt

1 ts vaniljesukker

2 egg

2-3 modne bananer, jo eldre banan- desto søtere kake!

2 1/2 dl hvetemel

1 ts bakepulver

Skru ovnene på 175 grader. Start så med å smelte smøret. Mens det står på plata kan du også dele eggene i plomme og hvite, ha hvitene i en egen bolle og stivpisk dem.

Når smøret er smeltet, hell det oppi bakebollen og ha oppi sukker, salt, melk, vaniljesukker og eggeplommer. Rør dette sammen.

Nå kan du skrelle bananene dine og mose dem til grøt før du blander dem sammen med smørblandingen din. Med dette i blandingen vil det bli en fin og tykk røre.

Bland nå inn hvetemel og bakepulver i røren. Om du stivpisket eggehvitene i stad vender du det inn i røra nå. Hvis ikke må du stivpiske eggenhvitene nå. Lurt å multitaske 🙂

Når alt er oppi bakebollen bruker jeg å ha oppi nøtter og sjokolade om jeg har det, og denne gangen blandet jeg inn finhakkede, usaltede cashewnøtter og valnøtter. Liker en kake med litt crunch!

Ha blandingen over i en smurt brødform eller en liten rundform og sett inn i ovnen i 45 minutter.

ferdig
Godt å sitte ute i sola med nybakt bananbrød. Selvfølgelig innpakket i bivokspapir!

Jeg og Thomas tok med oss banankaka og satte oss ut i sola med en kopp kaffe, og det var herlig! Man trenger selvfølgelig ikke å spise det ute, poenget er bare å bli kvitt restene. Matsvinn er et stort og unødvendig problem! Og vi må alle skjerpe oss på det, da det årlig kastes over 200 000 tonn med mat, bare i Norge!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s