Zero Waste Challenge

25. Grønt er skjønt

Om du har planer om å dyrke noe hjemme, bør du virkelig sette i gang! Jeg og Thomas begynte 13. mars med å sette frø i jord, og nå har vi tatt priklerunde nummer 2. Det bugner i alle vinduskarmer, og det gir meg masse energi å stelle med dem og se at de vokser! I fjor dyrket vi litt av alt og fikk 58 planter i stua, medregnet våre vanlige potteplanter som står her hele året. Men i år er det andre boller gitt!

planter
Et bittelite utvalg av plantene som står i stua. Klare for å bli plantet ut når frosten gir seg.

Gjennom fjorårets sesong holdt jeg dagbok over hva som likte seg hvor, og hva som døde eller levde og hva som gav god avkastning i form av frukt, blomster eller grønnsaker. I år har vi derfor holdt oss til suksessene fra i fjor, og sådd ganske mange av dem i stedet.

Vi bor på omtrent 45 kvadrat, og vi har fullpakket hyller, vinduskarmer og tvbenk med planter, så nå er det grønt overalt. Og det er nok ikke så rart når det er 66 planter her! Og enda har jeg ikke rukket å prikle alle!

prikling
Jeg har ikke rukket å prikle alle plantene enda, fordi jeg ikke har nok potter og vi har heller ikk plass til alle i stua. Noe må ut snart 🙂

Mellom tv og sofa har vi et vindu hvor vi alltid har persiennen nede, fordi vi bor i første etasje, og det er utrolig kleint å få blikkontakt med de nyskjerrige som går forbi utenfor. Derfor er vi godt i gang med å realisere drømmen om en levende persienne ved å ha en skog av tomatplanter i det vinduet. De vil vokse seg såpass store at de kommer til å gi minimalt med innsyn inn, og vi kan gå å spise av dem til langt utpå høsten! Vinn vinn!

Til jul ønsket jeg meg en egen åkerlapp på småbruket til mamma og stefaren min, Steinar, og jeg gleder meg så mye til å begynne å gjøre den i stand til å sette ut noe av det som er i leiligheten nå. Vi har nemlig knutekål, jordbær, rødbete, gulrot, ringblomst, purre, løk, grønnkål, artisjokk, rosenkål og solsikke stående i leiligheten nå, og de begynner allerede å bli klar for å settes ut!

tomater
På nederste hylle er det vanlig tomat, som blir diger, og på øverste er det krukketomat. Når de vokser kommer det til å bli en fin persienne!

Å dyrke din egen mat har så mange fordeler! Du kan dyrke det du vil og prøve deg frem, det øker trivselen, uansett om du dyrker inne, på jorde eller på balkong, det øker kunnskapen din om de ulike plantene, du får kortreist mat, maten blir økologisk om du velger økologiske frø og gjødsel og ikke minst; du får en utrolig glede av å spise den første tomaten som vokser frem!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s