Zero Waste Challenge

24. Bokashi

En av de 5 R’ene i zero waste- filosofien står for «rot» (Engelsk). Dette gjelder da for matavfallet vårt, som kan bli til noe nyttig. Om du eier gård, småbruk, er bybonde eller bare har en hage har du mulighet til å kompostere matavfallet ditt og lage ny jord. Noen kommuner gir deg også avslag på kommunale avgifter fordi du minsker mengden avfall som søppelkjørerne må hente. Og et eksempel på kompostering av avfall er noe som har blitt veldig populært i det siste, nemlig bokashi!

bokashi
Bokashibøtte med tappekran, slik at du kan bruke saften fra matavfallet til å gjødsle plantene. Bilde fra BokashiNorge

Jeg og Thomas bor i en leid leilighet midt i sentrum, uten verken hage eller balkong. Og selv om vi dyrker mye planter her, har vi ikke plass til å drive med bokashi hjemme da man trenger to bøtter og når innholdet i bøtta er ferdig gjæret må det i kontakt med jord for å bli til ny jord.

Min mor har bokashi på kjøkkenet sitt, og de bor på et småbruk hvor de har mer enn nok plass til bøttene og å gi det ferdig gjærede matavfallet kontakt med jord. I tillegg får man en slags råtten saft som man kan tappe av bøttene, og den kan man bruke til å gjødsle plantene sine med. Men husk å vanne ut denne saften, da den er veldig sterk!

matavfall
Bruk matavfallet til noe fornuftig! Bilde fra Sortere.no

Jeg har hentet all info fra mamma og BokashiNorge sine hjemmesider, og jeg gleder meg til jeg forhåpentligvis  får plass til å komposere matavfallet mitt! Tenk så godt å slippe å bruke penger på jord og gjødsel, men heller lage det selv da! Magisk! Har du noen form for komposering hjemme hos deg?

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s