Zero Waste Challenge

23. Tante Rød

Mensen er en helt naturlig ting, så sorry om jeg har noen menn som leser bloggen min, men nå blir det jenteprat her! Jeg har aldri tenkt over hvor mange OB eller bind som går med til èn menstruasjon, enda mindre hvor mye kun jeg har brukt siden tante Rød banket på døra en nyttårsaften for sykt mange år siden. Og etter research til dette innlegget gleder jeg meg til å bruke opp dem jeg har og finne avfallsfrie alternativer!

tampong
Et berg av engangsartikler blir kastet av kvinner hvert år!

Her kommer det an på hvor kraftig mens man har og hvor lenge den varer, men for meg varer den et par-tre dager og er sjeldent kraftig. Men jeg kan likevel bruke 2-3 tamponger i løpet av en dag. Så om jeg har en kraftig mens kan jeg bruke mellom 10-15 tamponer i løpet av uka!

Ulike typer tamponger er laget av bomull, rayon (et kjemisk fremstilt stoff) eller en blanding av de to og kan suge til seg veldig mye væske. Tamponger og bind kan også inneholde giftige stoffer, som blekemidler, og sprøytemidler som kan bli trukket opp i blodet ditt. Om man lar de være på plass for lenge, kan de også føre til tampongsyken! Anbefalt er 5-8 timer.

I tillegg til at tamponger egentlig er noen skumle saker, inneholder bind spesielt 80 % mikroplast, de er pakket i plast og esken de kommer i er pakket i plast! Å ha mensen fører til enorme mengder avfall, og det er ikke bra for noen!

Vi kvinner bruker mellom 10 og 14 000 engangsartikler hver i løpet av de årene vi har mensen. Det brukes, og kastes dermed 100 milliarder bind og tamponger verden over hvert år!

Visste du at det tar 20 000 liter vann for å ferdigstille 1 kg med bomull? Tenk deg hvor mye vann som har gått med på å produsere tampongene du bruker kun en gang før du kaster dem! Fra CleanCup.no

 

Heldigvis finnes det nå ganske mange alternativer du kan bruke i åresvis med god samvittighet! I det siste har menskopper og tøybind blitt vanligere og de bidrar til en avfallsfri mensen, da de kan vare i mange år om de blir vedlikeholdt riktig.

collage
Tøybind fra PartyInMyPants og menskopp fra TampongShopen.se er eksempler på leverandører av mer bærekraftig alternativer til bind og tamponger.

Så fort jeg har brukt opp lageret jeg har av tamponger skal jeg investere i menskopp og tøybind, kanskje til og med prøve å lage selv. Har du testet ut produkter for en avfalls- og giftfri mensen? Fortell gjerne!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s