Zero Waste Challenge

10. Kildesortering

Når vi kildesorterer avfallet vårt vil det si at vi sorterer det vi kaster, slik at de enten kan gjenvinnes eller at de blir en ressurs. Og at farlig avfall blir riktig håndtert. Å materialgjenvinne et produkt og å bruke ressursene fra et produkt er det som står høyest på lista i norsk avfallspolitikk, under reduksjon og gjenbruk. Det vil si at kastede glassflasker kan bli til et syltetøyglass, eller at restavfallet blir brent og blir derfor til fjernvarme. Derfor er det så viktig at vi kildesorterer!

kildesortering
En plakat som viser du ulike tingene man kan sortere ut hjemme. Andre ting som tre eller maling skal på en gjenvinningsstasjon. Bilde fra Bakkeseth containerservice

Jeg og Thomas prøver jo å redusere vårt fotavtrykk, og mengden avfall vi kaster har blitt merkbart redusert, men noe er det fortsatt igjen å kildesortere. Matavfall, rest, plastemballasje, glass/ metall og papp og papir er det som sorteres her vi bor i tillegg til at det finnes to mottak i nærheten som tar imot andre ting man vil kvitte seg med.

Når man kaster søpla si er det viktig å passe på at det er rent, slik at det som er ment for gjenvinning faktisk kan gjenvinnes. Om det du kaster ikke er rent, vil det redusere kvaliteten på det nye produktet, og det vil ingen ha noe av.

Visste du at det i Norge ble kastet 433 kg husholdninsavfall per innbygger i 2016? Det er i snitt 6 kg mindre avfall per inbygger enn i 2015.

Eller at mengden søppel har fordoblet seg siden 1970-tallet på grunn av vårt økte forbruk? Om vi fortsetter i samme tempo vil vi ha doblet mengden igjen innen 2030! (fra loop.no)

papp-papir.jpg
Universet i Oslo satser stort på å få et høyere tall når det gjelder sortert avfall! Bilde fra uio.no

Om du prøver å minske avfallet ditt eller ikke, så kan du i det minste sortere det! Lag deg et eget system, slik at det blir lettere for deg å sortere og å resirkulere.

1 tanke om “10. Kildesortering”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s