Zero Waste Challenge

3. Si nei

Det er mye unødvendig som bli produsert i verden, og en stor del av det er ment til å brukes kun en gang. I zero waste- filosofien er det 5 R’er som man skal forsøke å leve etter; Refuse, reduce, reuse, recycle and rot. «Refuse» vil si at du kan, og bør, si nei til sugerør i kaffen din, eller til uadressert reklame og andre ting som kun fører til avfall på grunn av emballasje som bare brukes en gang.

kaffe
Kaffe latte servert med rørepinne og sugerør. Hvorfor?

Jeg prøvde dette på en kafe for ikke så lenge siden, da jeg på en annen kafe på Hamar fikk servert skje, rørepinne og sugerør i latten min. Jeg har aldri drukket kaffe med sugerør, og jeg klarer fint å røre i kaffen min med skjeen som fulgte med, så hvorfor skal man bli prakket på alt mulig?

Kan man ikke få lov til å ta selv om man vil ha?

Men det å si til damen bak disken «jeg vil gjerne ha en enkel latte, men uten rørepinne og sugerør», det er veldig rart. De første gangene var det rett og slett kleint, men de blir ikke fornærmet eller ser rart på meg, de sier bare «det skal vi fikse» eller «helt greit».

Og så får jeg kaffen min og kan ha god samvittighet over at de samler inn koppen min og vasker den, uten at jeg har brukt noe søppel på stunden jeg var hos dem.

Og dette gjelder jo ikke bare sugerør, men også klistrelappen på frukt, drops i boller på messer, uadressert reklame og flyers, kuponger eller annen reklame du får tildelt av butikker som sniker det med sammen med kvitteringen din, til tross for at du skal handle på den butikken 1 gang per år, og kupongen går ut innen en måned.

Si nei og reduser ditt eget avfall i tillegg til å gjøre produsenter og selgere oppmerksom på at de kan lete etter et alternativ som ikke innebærer at du må ta med søppel hjem. Gjerne også et plastfritt alternativ!

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s