Hage, Inspirasjon

Dyrk det selv!

Det finnes så utrolig mange typer av grønnsaker og frukter, og jeg synes det er gøy å smake på de ulike jeg kan finne i butikken. Men noe som fort kan sette en stopper for moroa er å se hvor mye av det som er pakket unødvendig inn i plast og å tenke på hvor mye sprøytemidler som er blitt brukt for å få frem det ferdige produktet. Der det finnes alternativer tar jeg alltid plastfritt og økologisk. Har butikken også FairTrade tar jeg gjerne det. Men noe som hjelper på å både redusere plastavfall, matavfall og som skåner naturen for sprøytemidler er jo å dyrke maten selv!

 

 

dyrking
Her gjøres det klart til sesongens dyrking med potter, jord, vann og ispinner. Nå er det bare å vente i spenning!

Jeg har aldri hatt grønne fingre, og en stor andel av frøene jeg setter i jord dør hvert år, men jeg synes det er så utrolig hyggelig å se at det spirer og gror i tillegg til at det er så gøy å se at plantene vokser og trives!

Jeg har derimot satt meg inn i hva slags gjødsling, vanningsrutiner og lysforhold plantene mine trenger, i tillegg til å søke meg frem til hva den kan mangle av næringsstoffer om bladene blir gul eller brun. På den måten klarte jeg å berge tomatplanten min fra griffelråte i fjor, og vet hva jeg må unngå i år.

tomaten
Den første tomaten i 2017 som ble «riktig» etter at et par ble kastet på grunn av griffelråte.

Men nå er våren rett rundt hjørnet, og det er på tide å legge en plan og å sette i gang med dyrking av frukt, grønt og urter som man kan stelle med og høste godene av til sensommeren/høsten. I fjor sådde og stelte jeg med 58 planter til de ble blandt annet solsikker, tomater, rødbeter og chili som jeg kunne høste. Jeg mistet en del gjennom våren og sommeren, men de aller fleste overlevde og lagde en superhyggelig jungel i stua, siden det kun var 5 solsikker, 3 gulrøtter og 4 rødbeter som ble flyttet ut til min mors kjøkkenhage da de ble moden nok til det.

 

I fjor var første året hvor jeg virkelig har gått inn for å dyrke i såpass stor skala, og da kjøpte jeg inn en egen bok hvor jeg noterte hva jeg sådde, hvor mange som overlevde og litt annen info om de enkelte. Når jeg ser i den nå, så kan jeg utelukke lilla basilikum, fordi den ville bare ikke leve. Men jeg kan så vanlig bisilikum fordi det bruktes mye til mat mens sitronmelisse var veldig godt i vann sammen med litt lime.

grønneboka
I denne (selvfølgelig grønne) boka skal alt som har med min dyrking skribles ned. Og da kan jeg få plass til ganske mange år fremover!

Til jul ønsket jeg meg en egen åkerlapp på småbruket til mamma og stefaren min, og det fikk jeg selvfølgelig. I fjor dyrket jeg ikke så mye av hver sort på grunn av plastmangel, men i år er det i grunnen bare å kjøre på! Tomater, urter, vanlige potteplanter i tillegg til noen småting kan stå inne i stua vår, mens bønner, grønnsaker og solsikker fint kan stå på åkerlappen på Stange. Skulle ønske det var kolonihager på Hamar!

I fjor høstet jeg frø fra basilikum og fra ringblomst som blomstret og tørket inn. Disse har jeg oppbevart i kaffefilter, og de har blitt sådd i egne testpotter. Jeg vet fra før av at det ikke er noe problem å dyrke frø fra chili eller paprika, så jeg regner med at også dette skal gå bra.

ringblomst
Ringblomst kan brukes til så mangt! Jeg høstet frøene og har brukt bladene både i te, såpe og krem gjennom vinteren.

Jeg kommer tilbake med et nytt innlegg om dette når noe har begynt å spire og jeg har fått alt som skal være i jorda, i jorda. Hittil har vi kun fått plantet 19 typer frø i tillegg til at vi venter på at en vårløk skal spire så vi kan høste fra den og vi skal skaffe flere frø til det vi har lyst til å dyrke, slikt som bønner, salat eller rødløk.

Ut av å dyrke maten selv får man jo så utrolig mye gode grønnsaker man kan spise, og jeg vil derfor bruke hele neste uke på innlegg hvor jeg deler mine favoritt vegetaroppskrifter som en kickstart på sesongen vi har i vente. Jeg deler en oppskrift per dag, så det blir bare å følge med! Har du en favorittrett du vil dele oppskriften på?

2 tanker om “Dyrk det selv!”

Legg igjen en kommentar