Tekstil

Plastfri handletur

Reklame

Når man drar på butikken kan man få med seg utrolige mengder med plast, siden produsenter pakker alt inn i det. Alt fra rømme til vårløk til shampoo er innpakket i plast, og det er ikke alltid like enkelt å finne plastfri alternativer til disse produktene. Men å handle med tøyposer i frukt- og grøntdisken i tillegg til handlenett er i hvertfall en start på å redusere avfallet som blir med hjem, og i dette innlegget deler jeg oppskriften på et svært handlenett, hvor man får plass til litt av hvert oppi.

 

begge sider
Til dette innlegget lagde jeg et ganske stort og flerfarget nett som man får plass til litt av hvert oppi.

For å lage et handlenett trenger man saks, målebånd, knappenåler og et solid stoff. Om man vil sy fast strikk på det, så trenger man også elastisk bånd. Jeg har brukt 3 ulike bomullsstoff til handlenettet mitt, så her er det bare å leke med farger, mønster og teksturer!

 • Klipp til 2 like tøystykker på 44 x 62 cm.
 • Brett inn og nål fast ca 2 cm på toppen av nettet, altså den ene langsiden på begge tøystykkene.
 • Jeg sydde to sømmer langs denne kanten. Både for at den skulle bli flat og som en liten detalj.
søm øverst
Nålene er festet og den øverste kanten er klar til å bli sydd i de to tøystykkene.
 • Legg de to stoffbitene oppå hverandre, med retten mot retten. Pass på at sømmen fra i stad ligger oppover på begge tøystykkene.
 • Sett i nåler langs begge kortsidene og langs den langsiden du ikke har sydd kanten på og sy en søm rundt hele nettet.
 • På bunnen la jeg inn en ekstra søm for å gjøre nettet litt mer solid.
 • Legg nettet (fortsatt på vrangen) flatt på bordet og brett så inn mot midten 9-10 cm fra hver side, nål fast og sy en søm for å feste det.
brett
Brett 9-10 cm inn mot midten fra hver side og fest det med en søm nederst på nettet.
 • Handlenettet er fortsatt på vranga, men nå kan du vrenge det og se hvor stort det faktisk blir. Godt med plass oppi der!
fult nett
Et veldig romslig nett. Størrelsen bestemmer du selvfølgelig selv.

Når selve nettet er ferdig må stropper syes sammen. Dette kan man gjøre ganske enkelt ved å klippe til to like lange og brede tøystykker. Mine ble 17 x 61 cm. Jeg brukte et stripete stoff, slik at den ene siden av stroppen er ensfarget mens den andre er stripete, igjen, bare for å lage en detalj.

 • Brett inn ca en halv cm på hver langside av stoffet før stroppen brettes dobbelt.
 • Sy så en søm langs brettekanten. Jeg har også sydd på motsatt side av stroppen for å stive dem opp litt.

For å sy stroppene fast til nettet legger du først nettet flatt på bordet og måler deg fram til midten av nettet, som her ble på omtrent 30 cm. Sett en nål der og mål 10 cm fra merket i hver side. Dette er hvor stroppene skal syes fast.

mål stropper
Nålen viser hvor midten av nettet er, og ut i fra den kan man lett finne hvor stroppene blir sydd fast.

La stroppene ligge 2-3 cm ned i nettet, slik at du kan sy det fast med flere sømmer, et kryss eller som jeg gjorde- en firkant. Det vil være med å gjøre stroppen solid nok til at festet ikke ryker når du er på vei hjem fra butikken.

firkant stropp
Jeg festet stroppene til nettet med en firkant i en kontrastfarge. Slik ser det ut både fra retten og vrangen av nettet.

Jeg har et handlenett jeg har kjøpt hos Meny, og der er det sydd fast et strikk slik at man kan brette nettet sammen og surre strikken rundt. Det gjør det jo innmari lett å ta med seg i veska eller sekken! Jeg sydde mitt bånd fast midt på det ene tøystykket, slik som på bildet under.

strikk.jpg
Et lite stykke elastisk bånd er sydd fast på midten av det ene tøystykket.

Med strikken ferdig montert er det bare å brette sammen handlenettet, surre strikken rundt og putte det i vesken til neste gang du skal på butikken.

ferdig-ball.jpg
Et ferdig sammenbrettet handlenett er klart til å bli puttet i vesken til neste gang jeg skal på butikken.

Uten noen blomster på handlenettet er dette også noe Thomas gjerne tar i bruk. Og når man går fra butikken med frukt og grønt i tøyposer man kanskje har laget selv i tillegg til hjemmesydde handlenett, det er da det føles godt å handle men samtidig litt flaut.

Inne på BeEco sin blogg har jeg skrevet et gjesteinnlegg hvor jeg går igjennom fremgangsmåten for å både sy og å strikke tøyposer. Ta en titt på innlegget mitt der, så håper jeg det blir mye fint som blir laget og at flere får en plastfri handel.

over skuldra
Thomas liker vårt nyeste handlenett, og vi er klare for storhandel!

Nå er våren forhåpentligvis rett rundt hjørnet, og jeg er klar for grønt gress, sol og varme. Derfor har jeg tenkt å tjuvstarte i stua ved å starte så smått med å så frø i potter. Neste innlegg vil jeg derfor dele planen min med dere, så kanskje dere også får lyst til å dyrke for eksempel gulrøtter, sitronmelisse og kanskje erter i stua. Eller er det noen spennende prosjekter på gang allerede?

 

4 tanker om “Plastfri handletur”

 1. Tilbaketråkk: 3. – Hjemmelaget

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s