Tekstil

Alle hjerters dag <3

I dag er det valentines day, eller alle hjerters dag, og i den anledning har jeg laget et par hjertesokker til min kjære Thomas. De er laget av restegarnet mitt og jeg har derfor ikke trengt å kjøpe noe til han som blomster eller sjokolade, hvor du gjerne får med mye emballasje. Valentines er ikke en så stor dag i Norge som det er i for eksempel USA, og det synes jeg er veldig bra. Overforbruk er ikke noe man trenger å støtte. Fint å vise kjærlighet for de man har nærmest, men jeg og Thomas koser oss i hjertesokker mens vi spiser lapper og ser på Netflix. Så her kommer oppskriften på hjertesokkene mine, lykke til!

leggen
Vrangbord og leggen på herresokken er ferdig, og jeg er klar til å starte på hælen.

Jeg har brukt 4 farger og fikk brukt opp en del rester, da det bare var litt igjen av 3 av fargene. Jeg har strikket i Pt5 på pinne 3,5. Er du ikke like glad i farger og mønster skader det ikke å lage striper eller bare ensfargede sokker.

Legg opp 48 masker for dame og 56 for herre. Jeg legger opp masker ganske stramt og strikker derfor alltid første omgang rett før jeg starter på vrangbordet. Vrangborden her er annenhver rett og vrang i 5 cm. Med en gang etter vrangbordet startet jeg på mønsteret. For damer følg diagram A og for herrer følges diagram B, og som dere ser har jeg reversert bruken av fargen, slik at herresokken er blå og damesokken er rød i bunn. Gjenta mønsteret innenfor rapporten.

mønster A og B
A er for damesokken og B er for herre. Nederst på mønsteret er ved vrangborden, altså øverst på leggen.

Når det er strikket nedover leggen må hælkappen strikkes. Maskene fra pinne 4 og 1 settes inn på en pinne og strikkes frem og tilbake. Strikk rett på rettsiden og vrang på vranga i 7 cm. Når hælkappen er så lang som man vil ha den deles maskene på 3. På herresokken blir det 9 masker på hver side og 10 i midten, mens på damesokken blir det 8 på hver side og i midten.

Nå strikker man frem og tilbake på kun de midterste maskene. Hver gang du kommer til den 8ende eller 10ende masken strikker du den sammen med en av maskene fra siden, slik at det blir en færre på siden for hver gang. Da vil selve hælen bli som på bildet under.

hæl
De 10 midterste maskene er blitt til hælen på sokken ved å strikke sammen med maskene man hadde på hver side.

Når hælen er ferdig plukker man opp masker fra hver side av hælkappen. På herresokken plukket jeg opp 12 m fra hver side, og til damesokken plukket jeg opp 10. På herresokken vil du totalt nå ha 62 masker, og på damesokken vil du ha 52. Strikk så en omgang rett. På neste omgang strikker du to masker sammen på slutten av pinne 1 og på starten av pinne 4. Dette gjør du til du har likt antall masker som du startet med, altså 48 eller 56.

alle masker
Alle maskene er på pinnene. 10 masker midt under hæl, 12 på hver siden og 12 som fortsatt er på pinne 2 og 3. Nå kan det strikkes rundt igjen.

Videre bortover foten strikkes det etter diagram C. Dette gjøres til mønsteret er ferdig eller til passe lengde. Herresokken ble ganske romslig i hælen og sokken til Thomas ville blitt for stor om jeg hadde strikket den noe lenger, derfor valgte jeg å strikke like langt på de to modellene mine. Men dette kan variere mye utfra garn og antall masker man har på pinnene.

Mønster C
Mønster C brukes under mellom hæl og tå på sokken. Den røde stripen til høyre er den siste omg før fellingen. Tilpass mønsteret etter lengden på sokken. Dette passet til både dame og herre.

Når foten er ferdig starter man på fellingen. Jeg feller i en omgang, så en omgang rett og så feller jeg hver omgang til det er 2 masker igjen. Og jeg feller alltid på slutten av pinne 1 og 3 ved å strikke til det står igjen 3 masker. Ta en maske løst av, strikk en maske og løft den løse masken over før man strikker den siste. På pinne 2 og 4 feller jeg i starten av pinnen ved å strikke en maske og strikke de to neste sammen.

ferdig
Thomas likte sine hjertesokker veldig godt 🙂

Jeg håper at alle har hatt en hyggelig valentines day, og at dere finner noe å kose dere med slik jeg og Thomas gjorde med hjemmelagde lapper og Netflix før jeg satte meg ned med bloggen og Thomas begynte å se på fotball. Tilbake til hverdagen! Men neste uke skal jeg hjem til Røros, og der er det RørosMartnan den uka, og jeg kommer til å dele bilder av utfordringer og seire på Instagram hele uka før jeg skriver et innlegg om det her når jeg kommer tilbake. Så følg meg på Instagram, hjemmelaget.blog.

 

 

1 tanke om “Alle hjerters dag <3”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s