Mat

Fine brød!

Jeg går og venter på at garnet jeg trenger til vevingen min skal komme i posten, og ventetiden fyller jeg med blandt annet å bake brød. Jeg spiser brød hver dag, og å bake synes jeg er utrolig hyggelig. Brød fra butikken inneholder ingredienser jeg ikke vil ha i brød, blandt annet sukker, i tillegg til at det blir fort dårlig. Å bake gir meg full oversikt over hva jeg får i meg og jeg får store brød som kan deles opp og fryse ned det som ikke blir brukt med en gang. Man kan jo så klart dele opp brød fra butikken og, men det er jo hyggeligere med noe hjemmelaget.

Jeg har bakt brød i veldig mange år nå, og jeg bruker den samme grunnoppskriften hver gang. Av og til prøver jeg meg frem med ulike meltyper, til et varierende resultat. Noen typer hever ikke og andre gjør brødet litt for smuldrete. Men grunnoppskriften funker hver gang. Jeg har også funnet ut at forheving og etterheving ikke funker på denne oppskriften. Det er bedre å kjøre deigen godt i maskin først og så kna en del for hånd før brødene settes til heving. Når de har hevet er det bare å sette dem i ovnen og vente på den deilige luften som fyller leiligheten.

Man må starte dagen før med denne oppskriften, fordi frøene ligger og trekker til seg vann over natten og gir deigen fukt i tillegg til at brødene blir akkurat passe grove.

Oppskrift:

frøblanding75 g solsikkekjerner

75 g gresskarkjerner

50 g linfrø

50 g sesamfrø

50 g chiafrø

5 dl kokende vann

Ingrediensene over blandes i en bolle som settes på kjøkkenbenken. Når den har avkjølt seg dekker jeg den med bivokspapir og lar den stå natten over.

Oppskrift på resten:

7 dl temperert vann

200 g sammalt rug

200 g finmalt rug

950 g hvetemel

1 pk tørrgjær

1 ts havsalt

1 ss honning

Når frøene har stått over natten blir de til en slags grøt som jeg tar opp i bakebollen først, deretter blander jeg alt melet før gjær, honning og salt haes oppi. Vannet tar jeg i til slutt, mens maskina kjører. Jeg har ikke brødbakemaskin, så jeg bruker min trofaste Kenwood som har vært med meg i snart 9 år. Man kan teste om vannet er varmt nok ved å ta en dråpe på innsiden av håndleddet. Jeg bruker litt for varmt vann, ikke varmt, men lunka pluss 🙂

Og når det kommer til de 400 g med rugmel, er det det jeg bruker å variere mest. Her kan jeg bruke spelt i stedet, firkornsblandinger, grahamsmel eller en god blanding av det jeg har liggende. Og om jeg ikke har 950 g hvetemel kombinerer jeg med det jeg har til jeg får 950 g. Litt variasjon må man jo ha.

brød2
Denne gangen flettet jeg deigen, og her er de klare til heving.

Når alle ingrediensene er blandet og deigen har fått kjørt seg både i maskinen og blitt eltet på benken til den er fin deler jeg brødene i to. Om man lar deigen heve nok vil det bli veldig store brød. Jeg bruker derfor av og til å ta to mindre brød pluss noen rundstykker. Denne gang delte jeg deigen i to og lagde to flettebrød i stedet. Da deler man hver leiv i tre og fletter på vanlig måte før brødene puttes opp i en ferdig smurt form. Mine former er i metall og smør er det som funker best da. Men olje funker også.

Jeg lar alltid brødene heve en god stund før jeg setter dem i ovnen. En gang lot jeg dem stå alt for lenge og de hevet seg over formene og hang ned på benkeplaten! Men når de er ferdig hevet settes de i ovnen på 220 grader i 30-40 minutt. Når de høres hul ut når du dunker på dem, er de ferdig. I mine metallformer må jeg ta brødene ut av formen med en gang, ellers vil bunnen bli vassen og grøtete.

brød1
Ferdigstekte brød er klar for en digg kveldsmat med brunost og et glass kald melk!

Jeg lar brødene avkjøles på benken, innpakket i kjøkkenhåndkle. Når de er kalde skjærer jeg hvert brød i to. Den ene halvdelen lar jeg være til frokost og niste, mens resten fryses ned. Og siden jeg går for et plastfritt kjøkken, synes jeg bivokspapirene fra Bee Green Wraps er helt genial. Disse får jeg kjøpt hos BeEco og de finnes i så mange ulike størrelser og design! De tåler det meste utenom høy varme, og de varer veldig lenge. Og når de er utbrukt, kan de komposteres. Jeg bruker dem til brødene mine i fryseren, til matpakka, til å dekke boller med rester i kjøleskapet og til å pakke inn snacks om jeg skal på tur. Anbefales virkelig!

brød3
To hele brød er blitt til fire halve. Disse er pakket inn i bivokspapir og gir kjøkkenbenken og fryseren en dæsh med farge!

Til mitt neste innlegg håper jeg at garnet mitt er kommet frem, så jeg kan dele litt veveinspirasjon til dere. Men om ikke, så er jeg snart tilbake med noe annet gøy som jeg håper kan inspirere og gi andre lyst til å redusere avfallet og sette mer fokus på forbruket av plast i sine hjem.

1 tanke om “Fine brød!”

  1. Tilbaketråkk: Tirsdag – Hjemmelaget

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s